Šport ako životná nutnosť

Pravidelný pohyb pomáha po psychickej aj fyzickej stránke – zhodli sa účastníci bratislavskej konferencie na záver European Team Cupu

Vyše 350 športovcov z 13 krajín sa zúčastnilo premiérového ročníka European Team Cupu v Bratislave. „Úroveň organizácie bola skvelá, rovnako ako kvalita predvedených športových výkonov. A to napriek tomu, že sa akcia konala po prvý raz. Bol by som veľmi rád,  ak by sme mohli podobné podujatie organizovať aj v budúcnosti. Pokojne aj u nás v Turecku, kde tvoria mladí podstatnú časť populácie,“ pochvaľoval si Cem Durul, turecký zakladateľ a výkonný riaditeľ organizácie Fair play events na konferencii Way Ahead v bratislavskom hoteli Nivy, ktorou týždeň športu mladých v hlavnom meste Slovenska vyvrcholil.

Liek na mentálne problémy

V panelovej diskusii diskutoval o pozitívnom dopade športu na fyzické a psychické zdravie jednotlivca aj skúsený mentálny kouč Michal Kopčan. „Psychická a fyzická stránka sú navzájom prepojené. Aj preto vnímame ako mimoriadne dôležité pritiahnuť aj mladých ľudí k športu. Nemusia zvládať výkony na vrcholnej športovej úrovni, ale ak zvládnu 2-3 krát do týždňa športovať, odrazí sa to v ich živote naozaj v pozitívnom zmysle. Žijeme dobu, v ktorej evidujeme veľa mentálnych problémov aj mladej generácie. A toto je jeden zo spôsobov, ako s tým bojovať,“ tvrdí Kopčan. „Sledujem to vo svojej praxi pravidelne,“ dodal.

Účastníci konferencie sa prostredníctvom riaditeľky legislatívno-právnej sekcie športu Žanety Surmajovej dozvedeli aj o tom, ako sa slovenské Ministerstvo vedy, výskumu a športu snaží pomáhať našim obyvateľom v tejto sfére. „Máme finančné nástroje nielen na podporou profesionálneho športu, ale aj športu pre všetkých. Zdravie obyvateľstva je aj v našom verejnom záujem. Rovnako ako snaha pomáhať športovať mladým. Aj preto organizujeme rôzne súťaže už na školách. Veľmi nás preto teší, že sa aj podujatie ako European Team Cup mohlo konať,“ povedala Surmajová.

Najvyšší čas

O systéme náboru talentov a práce s nimi rozprával na konferencii vývojový manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja Milan Ladiver. Podujatie na záver zhodnotil jeho organizátor a prezident Slovenského zväzu malého futbalu Peter Králik. „Po nešťastnom období pandémie koronavírusu bolo načase naštartovať takýto projekt. Stretli sa tu rôzne kultúry, vytvorili priateľstvá. Celý turnaj sa nám vydaril aj po športovej stránke,“ pochvaľoval si Králik, ktorého určite nadchol aj fakt, že prvenstvo v malom futbale si mladí Slováci na turnaji na bratislavskej Kuchajde ustrážili.

Konferencie sa zúčastnil aj bulharský prezident Európskej federácie malého futbalu Borislav Alexandrov, ktorý celý projekt označil ako „úžasnú skúsenosť pre všetkých“. Podujatie podľa jeho slov prekonalo prvotné očakávania.

Aktuálné články

Vydarený deň hostiteľov

Vo štvrťfinále beach volejbalu máme až päticu tímov, futbalisti Slovenska 2 ešte nedostali gól