Športová príprava tímov začala!

Podujatie je v prípravnej fáze.

Bratislava (22. 4. 2023) Počas posledného víkendu sa v Bratislave na Slovensku stretli kapitáni tímov z 12 krajín. Medzinárodné podujatie je v prípravnej fáze a po medzinárodnom kick off meetingu sa spolpočne stretli zástupcovia súťažiacich krajín. Počas stretnutia sa hovorilo o EU Team Cup, zástupcovia súťažiacich krajín absolvovali dva zaujímavé workshopy s mentálnymi kaučmi Adamom Kocianom a Dagom Palovičom. Okrem toho si vzájomne zmerali sily aj v jednotlivých športoch, v ktorých sa bude súťažiť.

Súťažiť sa bude v troch športoch a do podujatia sa zapoja vysokoškolskí študenti z 12 európskych krajín, ktoré vytvoria 48 súťažných tímov. Medzinárodné podujatie zahŕňa tri turnaje v trvaní štyroch dní, počas ktorých sa odohrajú rôzne športy, konkrétne minifutbal, basketbal (3×3) a plážový volejbal. Turnaj v minifutbale zahŕňa iba kategóriu mužov, zatiaľ čo súťaže v plážovom volejbale a basketbale sú vyhradené len pre kategóriu žien.
Všetky súťaže podujatia sú zamerané na deti do 25 rokov, ktoré študujú na univerzite. Na EU Team Cup sa zúčastnia počas 4 dní tieto krajiny: Slovensko, Taliansko, Česká republika, Rakúsko, Bulharsko, Turecko, Srbsko, Rumunsko, Maďarsko. Španielsko, Chorvátsko a Slovinsko.

Tímy  sa počas prípravnej fázy budú pripravovať a aktívne trénovať na túto udalosť. Hráči musia nielen ovládať samotnú hru, ale musia tiež dokázať dobre pracovať ako tím. Komunikácia, stratégia a koordinácia sú nevyhnutné pre úspech v turnaji. Turnaj sa bude držať pravidiel fair play. Tímové športy, ako je basketbal, futbal a volejbal, učia jednotlivcov dôležitosti práce v tíme smerom k spoločnému cieľu. Tiež pomáha budovať dôveru a rešpekt medzi členmi tímu.
 
Okrem fyzickej prípravy pre športovcov je dôležitá aj psychická príprava. Mentálne tréningy sú rastúcou oblasťou v športe, ktorá má za cieľ pomôcť športovcom zlepšiť svoj výkon tréningom mysle. V posledných rokoch sa mentálne tréningy stávajú čoraz populárnejšími, keďže športovci a tréneri si uvedomujú dôležitosť mentálnej prípravy pri dosahovaní úspechu. A práve aj na túto stránku sme sa na zamerali počas medzinárodného tréningu. Kapitánom sme sprotredkovali prednášku dvoch mentálnych koučov, ktorí sa zameriavajú práve na mentálnu prípravu športovcov. „Jedným z najdôležitejších aspektov mentálneho tréningu je pomôcť športovcom zvládať stres a úzkosť. Mnohí športovci trpia výkonnostnou úzkosťou, ktorá môže byť zničujúca a ovplyvňovať ich výkon. Mentálny tréning môže pomôcť športovcom identifikovať korene ich úzkosti a vyvinúť stratégie na jej efektívne riadenie. To môže zahŕňať dýchacie techniky, vizualizáciu a iné relaxačné techniky,“ hovorí mentálny kouč Adama Kocian.

Ďalším kľúčovým aspektom mentálneho tréningu je pomáhať športovcom stanovovať a dosahovať ciele. Stanovenie cieľov je dôležitou súčasťou tréningu každého športovca, pretože pomáha poskytnúť smer a motiváciu. Mentálny tréning môže pomôcť športovcom stanoviť realistické a dosiahnuteľné ciele a vyvinúť stratégie na ich dosiahnutie.

EU Team Cup v Bratislave sľubuje fantastickú udalosť, ktorá zjednotí mladých študentov z jednotlivých krajín a poukáže na ich zručnosti a odhodlanie. Je to podujatie, ktoré by si nemali nechať ujsť fanúšikovia športu a je to vynikajúca príležitosť objaviť krásne mesto Bratislava. Tak si zaznačte svoje kalendáre a pripravte sa na tri dni vzrušenia, adrenalínu a zábavy!

Aktuálné články

Šport ako životná nutnosť

Pravidelný pohyb pomáha po psychickej aj fyzickej stránke – zhodli sa účastníci bratislavskej konferencie na…

Vydarený deň hostiteľov

Vo štvrťfinále beach volejbalu máme až päticu tímov, futbalisti Slovenska 2 ešte nedostali gól